Kanada’da kilise okulunda yeni tespit: Yerli çocukların mezarları bulundu
Kanada’nın Manitoba eyaletinde yıllar önce yerli çocukların eğitim gördüğü eski bir yatılı kilise okulunun sahasında yapılan radar çalışmalarında, çocuk mezarı olduğuna inanılan yeni yerler tespit edildi. CBC News’un haberine göre, Yerli Halk Topluluğu tarafından yapılan açıklamada, toprak altında inceleme yapan radarın, bölgedeki eski bir yatılı okulun sahasında 150 ‘anomali’ tespit ettiği ve bunlardan 59’unun işaretsiz çocuk mezarı olduğuna inanıldığı belirtildi.
85 ÇOCUK CESEDİ BULUNMUŞTU
Kanada’nın en kalabalık yerli halklarından Pimicikamak Cree Ulusu Başkanı David Monias, tespit edilen anomalilerden kaçının mezar olduğunun araştırılması gerektiğini kaydederek, “Bu denli yüksek sayıda hareketlilik bulunması şok edici. İnsanın aklına bölgedeki kayıp çocuklar geliyor” dedi. Monias, Katolik Kilisesi tarafından yönetilen ve 1912-1969’da Manitoba’nın yerli çocuklarına eğitim verdiği bilinen Aziz Joseph Yatılı Okulu yakınlarında 2 yıl önce başlatılan radar çalışmalarında, araştırmacıların okulda 85 çocuk ölümü tespit ettiğini anımsattı. Okulun 1 kilometre uzağında ise toprak altında 37 ‘anomali’ tespit edildiğini aktaran Monias, soruşturmanın devamı için yardım talep ettiklerini ifade etti.
‘KÜLTÜREL SOYKIRIM’ OLARAK TANIMLANDI
İlki 1840’ta Katolik Kilisesi tarafından Kanada hükümeti adına açılan ve sonuncusu 1997’de kapatılan yatılı kilise okulları, binlerce yerli çocuğun ailelerinden zorla koparılarak alıkonulduğu yerler olarak tarihe geçti. 1874 ile 1996 yılları arasında okullarda yaklaşık 150 bin Métis ve İnuit çocuk kaldı. Bu okullar ana dillerini terk etmeye, İngilizce veya Fransızca konuşmaya ve Hıristiyanlığa geçmeye zorlanan yerli çocuklarda nesiller boyunca travmalar yarattı.
Yerli çocukların büyük kısmının kötü muameleye maruz kaldığı, açlık ve soğuğun yanı sıra cinsel ve fiziksel tacize uğradığı hatta bazı çocukların üzerinde tıbbi deneyler yapıldığının belirlendiği öne sürüldü. Yatılı kilise okullarında yaşananların tüm boyutları ile ortaya çıkarılması için 2008’de Kanada’da Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu kuruldu. Hayatta olan mağdurların 6 bininden fazlasını dinleyen Komisyon, çalışmalarını 2015’te tamamladı ve yaşananları “kültürel soykırım” olarak tanımladı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)