Haber

AB, Ukrayna’nın geleceğini kendi içinde gördüğünü yineledi, üyelik için zaman tanımadı

Avrupa Birliği (AB) yönetimi, Ukrayna’ya üyelik yolunda destek vereceğini ancak bunun liyakate dayalı, ucu açık bir süreç olduğunu vurguladı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen AB-Ukrayna zirvesinin ardından AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Von der Leyen, Ukrayna’nın AB üyelik sürecine de değinerek, “İlerleme kararlılığınız etkileyici. Önümüzdeki tüm reformlarda önemli adımlar atıyorsunuz. Tüm bunları bir saldırgana karşı savaşırken yaptığınızı unutmamalıyız. her adımda size destek olmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesini yaptı.

Von der Leyen, Ukrayna’nın üyelik yolunda ilerlediğinin sonbaharda yayınlanacak genişleme raporuna yansıtılacağını belirterek, “Katılım süreci liyakate dayalı bir süreçtir. Yani kesin bir takvim yok.” söz konusu.

“Ukrayna AB’dir, AB Ukrayna’dır”

AB Konseyi Başkanı Michel, “Ukrayna AB’dir, AB Ukrayna’dır” dedi. ifadesini kullandı.

“AB yolculuğunuzun her adımında sizi destekleyeceğiz.” Michel, hukukun üstünlüğü alanında Ukrayna’yı desteklemenin değerine dikkat çekti.

Michel, Rusya’nın hem Ukrayna’daki savaş kabahatlerinden hem de bu ülkeye verdiği zarardan sorumlu tutulması için çalıştıklarını vurguladı.

Savaş kabahatleri için Lahey’de uluslararası bir merkez kurulacağını yineleyen Michel, dondurulmuş Rus varlıklarının ülkenin yeniden inşası için kullanılması fikri üzerinde çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Konsey’in geçtiğimiz yıl Rusya’ya yönelik 9 yaptırım paketi de dahil olmak üzere Ukrayna ile ilgili kararları oybirliğiyle alabildiğine işaret ederek, AB üyeliği kararının da bu şekilde alınabileceğini umduğunu ifade etti.

24. AB-Ukrayna zirvesi, savaşın başlamasından ve Ukrayna’nın aday devlet statüsü kazanmasından bu yana yapılacak pek çok zirvenin ilkiydi. AB ve Ukrayna yönetiminin ortasında tutulan tepe, yoğun güvenlik ve gizlilik tedbirleri altında tutuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu