Yaşam

Borusan Kocabıyık Vakfı’ndan ‘Cumhuriyet’in Yüzü’ sergisi

Erken Cumhuriyet döneminin edebiyat, plastik sanatlar, müzik, grafik ve mimari tasarım, sahne sanatları, müzecilik ve arkeoloji gibi kültürel disiplinlere ve toplumsal hayata bakış açısını yansıtan ‘Cumhuriyetin Yüzü’ standı açıldı.

Serginin küratörlüğünü İzzeddin Çalışlar üstlendi. Haluk Oral’ın proje danışmanı olarak yer aldığı sergi kapsamında yönetmenliğini Selçuk Metin’in yaptığı bir belgesel film de izleyicilerin beğenisine sunulacak.

Serginin açılışında konuşan Borusan Kocabıyık Vakfı Genel Sekreteri Canan Ercan Çelik, “Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin ilanından sonra, modernleşmenin ve çok boyutlu toplumsal dönüşümün öyküsünü ortaya koyduğumuz bu sergi, Sosyal yaşam, eşitlik, kültür ve sanat gibi açılardan ülkemizin konusu Atatürk’tür.” “Cumhuriyet’in özünün ve Cumhuriyet devrimlerinin anlaşılmasına hizmet edeceğine inanıyoruz. Stand tasarımı ve ileri teknoloji kullanımıyla 100 yıllık emaneti geleceğe daha da ileriye taşıyacağını umuyoruz. Her yaştan ziyaretçinin Cumhuriyeti farklı açılardan hissedebileceği, görebileceği, dinleyebileceği ve hissedebileceği bir zemin yaratarak” dedi.

‘ESKİ SERGİ ANLAYIŞINI taklit ettik’

Serginin küratörü İzzeddin Çalışlar, artık modası geçmiş eski sergileme anlayışını taklit ettiklerini belirterek, “Sergi, milli mücadeleyi de kapsayacak şekilde çeyrek asırlık dönemdeki toplumsal dönüşümü çok boyutlu olarak ele alıyor. ve sonrasını akademik sanat tarihi disiplini kapsamında sanat ürünlerinin yanı sıra toplumsal hayatta da dönemin estetik anlayışını yansıtıyor.” “Bunu izlerle aktarıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından konuklar küratör eşliğinde sergiyi gezdi.

500’DEN FAZLA ORİJİNAL ESER, BELGE VE EFEMER VAR

Sergiye aralarında Salt, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kültür ve Turizm Bakanlığı Film Arşivi, Yapı Kredi Tarihi Arşivi, Semiha Berksoy’un da bulunduğu kültür sanat kurum ve galerileri, bireysel arşivler, vakıflar, araştırma merkezleri katılacak. Opera Vakfı ve İnönü Vakfı. Resmi arşivlerden ve üniversite koleksiyonlarından 500’ün üzerinde orijinal ve dijital eser, belge ve efemera içermektedir.

Sergi, 3 Mart tarihine kadar Galataport İstanbul O2 Blok’ta ziyaret edilebilir. (KÜLTÜR SANAT HİZMETİ)

habersuluova.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu