Yaşam

Diğer Küçük Harflerden Farklı Olarak Neden “a” ve “g”nin İki Türü Vardır?

Küçük harfler olan “a” ve “g” harflerinin bu kadar ayırt edici bir duruma sahip olduğunun belki de farkında değildiniz veya hiç sorgulamadınız. Çünkü bu iki temsil neredeyse kendimizi hatırlayabildiğimiz kadarıyla hayatımızın içinde ve o biçimde görmeye alıştık.

Ama bu çok ilginç değil mi? Bu iki harf onu diğerlerinden özel kılan nedirHadi daha yakından bakalım.

Aslında, tarihsel olarak, “a” harfinin birçok farklı biçimi vardı.

Zamanla bu mektubun çeşitli biçimleri kullanılmış ve birçok yazı sistemi ortaya çıkmıştır. Aslında harflerin kullanımı çoğunlukla kullanıldıkları ortama bağlıydı. 

Örneğin, Romalılar taş üzerine “anıtsal” ve “özlü üslup” olmak üzere iki farklı yazı biçimi kullandılar. Daha sonra, bu farklı yazı biçimleri, ara formlarla farklılaşmaya devam etti ve böylece farklı yazımlara sahip “a” harfleri kullanılmaya devam etti. Bu durum “g” harfi için de aynen böyleydi.

Ancak günümüzde bile “a” ve “g” küçük harflerinin yazılışı konusunda fikir birliğine varılamamıştır. Pekala, ama neden?

Öncelikle karışıklığa mahal vermemek için bu harflerin yazılışlarını isimlendirelim. Resimden de görüldüğü gibi tek katlıdır. “a” ve “g” genellikle el yazısında kullandığımız şeylerdir. ; çift ​​kat “a” ve “g” bu harflerin matbaalarda tercih edilen yazısıdır.

Aslında “a” harfinin tek katlı şekliyle ilkokulda tanışmıştık ve bu harfi o şekille benimsemiştik. Bu mektubun bize tek katlı olarak öğretilmesinin sebebi sizin de ileri süreceğiniz gibidir. Yazmak çok daha kolaydı. 

Ayrıca bazı okullarda halen devam etse de ilkokul 1. sınıfta bitişik eğik yazı tercih ediliyordu ve daha küçük yaştaki çocukların “a” ve “g” harflerinin tek katlı varyasyonlarını yazmaları da çok daha pratik oluyordu. Ayrıca insanların %75’i tek katlı kullanımdevam etmek.

Peki çift katlı “a” ve “g” nin piyasaya sürülmesine ne yol açtı?

Bu harflerin tek katlı yazımı yeni başlayanlar için okuması ve yazması daha kolay olsa da özellikle “a” harfinin bu şekli, “o” harfiyle karıştırılmaya oldukça yatkındı. . Bu nedenle bu harfin çift katlı bir versiyonu ortaya çıkmış ve ayırt edicilik açısından öne çıkabilmek için kullanımı yaygınlaşmıştır.

“a” ve “g” harflerinin ortaya çıktıkları günden bu yana değişen biçimleri, Günümüzde her türlü matbaa işlerinde ve birden fazla yazılı malzemede (gazete, dergi, kitap)kullanılmaya devam ediyor.

Ancak bu noktada tercihlerini değiştirenler de var. Örneğin, logosundaki Google 2015 yılına kadar çift katlı “g” kullanımı, şimdi tek katlı g ile yoluna devam ediyor.

Kaynaklar:Yığın Değişimi, Quora

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu