Yaşam

Erzincanlı Yörükler Yazın Yayla Yaşamını Tercih Ediyor: Yüksekte Zor Yaşam

İlkbahar ve yaz aylarında Erzincan’daki yüksek yaylalara çıkan yörükler, zor şartlar altında hayata tutunma mücadelesi veriyor.

Koyun sürülerini gece gündüz otlatıp peynir yaparak satan Yörükler geçimlerini bu şekilde sağlamaya çalışıyor.

Atalarından kalma mesleklerini yaşatmaya çalışan yörükler, çok zor kurallar altında olmalarına rağmen kimsenin yardımına muhtaç kalmak istemiyorlar.

“Dil ile anlatılamayacak çok iş var”

Konuyla ilgili konuşan yapımcı Mesut Doğan, şunları söyledi: “Hayvancılık gerçekten çok zor bir meslek. Nasıl çocuk yetiştirilir anlatayım, biz de aynı şekilde yetiştiriyoruz. Kuzuyu ana rahminden alıyoruz, onu aynen emziriyoruz, büyüyene kadar yemesini, suyunu çekmesini, her şeyini biz yapıyoruz.

Bu formda bir değil binlerce hayvan yetiştiriyoruz. Bunlar emek gerektiren şeyler. Sabah erkenden kalkıp şafakta hayvanları otlatmaya götürüyoruz. Öğlen doğrudan meradan getirip sağıyoruz. Sağımla birlikte hanımlarımız peynir işlerini yapıyorlar. Ondan sonra burada peynir mandıraları var, oraya götürüyoruz.

Öğleden sonra yine aynı şekilde hayvanları otlatmaya götürüyoruz. Gerçekten duracak zaman yok, Şavak Aşireti her zaman çalışmaya mahkum gerçek bir işçidir. Dil ile anlatılamayacak çok iş var, sabah erken kalksanız da bitiremiyorsunuz.”söz konusu.

tortum-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu