Haber

İsrail hükümeti ‘işgal yasasını’ Meclis’ten geçirdi

İsrail’de hükümet, işgal altındaki Batı Şeria’da yaşayan Yahudi yerleşimcilere ayrıcalık tanıyan ceza yasasını ve diğer uygulamaları 5 yıl uzatan “işgal yasasını” çıkardı.

İsrail Parlamentosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Batı Şeria’da yaşayan İsrailli yerleşimcilere ceza kanununun uygulanmasını sağlayan olağanüstü halin 5 yıl uzatılmasına ilişkin yasa kabul edildi.

Üçüncü oylamada 39 milletvekili “evet”, 12 milletvekili “hayır” oyu verdi.

Söz konusu yasa, İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria’da yaşayan Yahudi yerleşimcilere sivil cezaevlerinde kalma ve yargılanmaları halinde sosyal güvenlik sisteminden yararlanma imtiyazları sağlayan muhteşem devletin her 5 yılda bir düzenli olarak uzatılmasını öngörüyor. İsrail askeri mahkemeleri yerine sivil mahkemelerde hüküm giydi. .

İşgal altındaki Batı Şeria’da yaşayan Filistinliler, İsrail askeri kanunlarına göre yargılanıyor.

İsrail’de 8 partinin bir araya gelmesiyle kurulan Naftali Bennett-Yair Lapid liderliğindeki koalisyon hükümeti, söz konusu yasayı Haziran 2022’de çıkaramadı. Meclis çoğunluğunu kaybeden koalisyon hükümeti, Temmuz 2022’de düştü. 1 Kasım seçimlerinde aşırı sağ ve aşırı Ortodoks Yahudi partilerinden oluşan Benjamin Netanyahu liderliğindeki sağcı blok sandıklardan galip çıktı.

Netanyahu hükümetinin ilk icraatı, konuşmaya konu olan yasa tasarısını 10 Ocak’ta Parlamenterler Meclisi’nden geçirmek oldu.

haberpazarlar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu