Ekonomi

Titreme göçüne karşı özel teşvik! Detaylar olmalıydı

Konuyla ilgili düzenleme Cumhurbaşkanı kararı ile yapılacak. Düzenlemeye ilişkin açıklamayı önceki gün yapılan kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Halaman, Diyarbakır, Malatya ve Şanlıurfa illerinde yapılan yatırımlar desteklenmektedir. Yönetmelik hayata geçtiğinde; Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye ve Elazığ da ele alınacak.

Cazibe Merkezleri Programından yararlanan işletmelere, yürürlükteki yatırım teşvik mevzuatında 6. Bölge için verilen temel kalemlerin tamamı sağlanmaktadır. Cazibe Merkezleri Programı kapsamında depremden etkilenen illerden; Adıyaman, Diyarbakır, Malatya ve Şanlıurfa illeri var.

Şu anda Diyarbakır, Adıyaman, Malatya ve Şanlıurfa’nın yer aldığı çekim merkezleri programından Gaziantep, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye ve Elazığ da yararlanacak.

ENERJİ GİDERLERİNE ÜÇ YILLIK DESTEK

İşletme döneminde toplam 10 milyon lirayı geçmemek üzere 3 yıl süreyle enerji giderlerinin yüzde 30’u desteklenecek. Makine ve teçhizat alımlarında KDV istisnası, ithal makinelerde ise gümrük vergisi muafiyeti sağlanacaktır.

10 YILLIK SİGORTA PRİM DESTEĞİ

Özel şube yatırımlarını destekleyen ve istihdam, üretim ve ihracatı artırarak orta bölge gelişmişlik farklarını ortadan kaldırmayı hedefleyen program kapsamında, sigorta primi işveren payı ve işçi payı 10 yıl süreyle devam edecek.

Kurumlar vergisi yüzde 50 yatırıma katkı oranına göre yüzde 90 indirimli olarak uygulanacak. İmalat sanayi yatırımları için inşaat tüketimlerinde KDV iadesi sağlanacaktır.

Devlet yatırım yerini tahsis edecek. İmar ile ilgili olarak yapı ruhsatı verilecek, parselasyon ücretinde istisna yapılacak. İnşa edilen binalar 5 yıl süreyle yapı vergisinden muaf olacak.

Arsa vergisi muafiyeti teşvik süresi sonuna kadar uygulanacaktır. Teşvikli yatırımlar için kullanılacak kredilerin faizi, yatırımın bulunduğu bölgeye göre değişen oranlarda destekleniyor.

Üst limiti 1,8 milyon TL olan Türk lirası kredilerde 7 puan, döviz kredilerinde 2 puan indirim yapılacak.

DEPREM BÖLGELERİNDE ÇİFTLİK DİRENÇ PAKETİ

Deprem bölgesinde çiftçiler için de bazı adımlar atıldı. Bu kapsamda afetten etkilenen çiftçilerin Hazine faizli kredileri bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelendi. Her büyükbaş hayvana 500 lira, küçükbaş hayvan başına 50 lira yem takviyesi yapıldı.

Yatırımlar için hangi gerekçeler gösteriliyor?

■ İşletme döneminde toplam 10 milyon lirayı geçmemek üzere 3 yıl süreyle elektrik giderlerinin yüzde 30’u destekleniyor.
■ Makine ve teçhizat alımlarında KDV muafiyeti, ithal makinelerde gümrük vergisi muafiyeti sağlanmıştır.
■ Kurumlar vergisi yüzde 50 yatırıma katkı oranına göre yüzde 90 indirimli olarak uygulanır.
■ 10 yıl süreyle sigorta primi patron hissesi ve personel hissesi desteği
■ Yatırım yeri tahsisi sağlanır.
■ 1,8 milyon TL üst limit ile; TL kredilerde 7 puan, döviz kredilerinde 2 puan indirim var.
■ İmalat sanayi yatırımları için inşaat bedellerinde KDV iadesi sağlanmakta, bina inşaatı, yapı kullanma izin belgesi ve imar ile ilgili parselasyon harçlarından muafiyet sağlanmaktadır.
■ İnşa edilen binalar 5 yıl süreyle bina vergisi muafiyetinden ve teşvik süresi sonuna kadar arsa vergisi muafiyetinden yararlanır.

KAYNAK: EKONOMİM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu