Haber

Türkiye Makine Zirvesi Türk Sanayisini Buluşturdu

Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Makine Zirvesi, Türk sanayisinden isimleri bir araya getirdi.

Makine Zirvesi’nin açılış konuşmalarını Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Lideri Mustafa Gültepe, MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran ve Teknoloji Sanayileri Konfederasyonu Lideri Rada Rodriguez yaptı.

Mustafa Gültepe konuşmasında Türkiye’nin son dönemlerde 3 kat büyüdüğünü belirterek, “Bu yıl inşallah tarihimizde ilk kez 1 trilyon dolarlık milli gelire ulaşacağız. Türkiye imalat sanayinde büyüdü” Son 20 yılda imalat sanayi makine sektörü sayesinde yükseldi. Hayatımızın her alanında üretim artıyor.” “Her aşamada makine ve sanayinin ürünleri var.” dedi.

Makine branşının kendine has dinamikleri olduğuna dikkat çeken Gültepe, şöyle konuştu:

“Bizim bu sektör doğal olarak diğer departmanların öncülüğünü yapıyor. Tüm sanayi kollarının ortak ihtiyaçları makine branşı tarafından karşılanıyor. Özellikle dijital kapasitesi güçlü, güç verimliliği yüksek, çevre dostu makinelere olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Makinacılarımız olarak Türkiye’nin dijital ve yeşil dönüşüm sürecinde avantajlı olacağına inanıyoruz.” İnanıyorum. TİM olarak yeşil dönüşüme büyük önem verdiğimizi bir kez daha belirtmek isterim. Makine dahil 27 sektörümüzün 15’inin eylem planları tamamlandı.

Diğer sektörlerimiz de 2023 yılı sonuna kadar eylem planlarını açıklayacaklar. Makine sektörümüzün yıllık cirosu 30 milyar doları aştı. Sektörde faaliyet gösteren 55 binin üzerinde firma, 500 bine yakın kişiye istihdam sağlıyor. Daha fazla üreterek, ürettiklerimize daha fazla değer katarak ihracat hedeflerimize ulaşabiliriz. Bu yıl Cumhuriyetimizin 100. yılı, TİM’in 30. yılı ve İnovasyon Haftası’nın 10. yılı. İnovasyon Haftası için bu özel yıla yakışır içerikler hazırladık. “23-25 ​​Kasım tarihleri ​​arasında Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştireceğimiz etkinliğimize tüm makine departmanımızı bekliyoruz.”

“Sanayi-akademi etkileşimine yönelik programları güçlendirmeliyiz”

Birçok odak alanda farklı panellerin tasarlandığı etkinlikte, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, sanayicilerin ikiz dönüşüm vizyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Turan, yüksek teknolojiye dayalı kümelenmelerin oluşturulması ve teknolojiye hazırlık seviyelerinin iyileştirilmesine yönelik programların güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği’nin ikiz dönüşüm düzenlemelerine uyum sürecinin hızlandırılması gerektiğini anlatan Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu aynı zamanda şirketlerimizin rekabet gücünü artıracak bir unsur. Yeşil dönüşüm aslında Avrupa Birliği’nin bir büyüme stratejisi. Gelişmiş teknolojiler gibi sanayinin ikiz dönüşümünü sağlayacak teknolojilerde işbirliklerini destekleyecek mekanizmalar geliştirmeliyiz. Dışa bağımlılığımızı azaltacak çiplerin temeli, KOBİ’lerimizin ikiz dönüşüm kapasitesinin hızlandırılmasına odaklanıyor.” Gençlerimizin teknoloji yetkinliğini artıracak müfredatı güçlendirmeli, yeni nesil teknoloji odaklı eğitim programlarını, fikir ve girişim üreten merkezleri yaygınlaştırmalıyız.

Mevcut iş gücünü ikiz dönüşümü sağlayacak yetkinliğe yükseltmek için endüstri-akademi etkileşimine yönelik programları güçlendirmeliyiz. Ülkemize uluslararası tecrübe ve nitelikli iş gücü kazandıracak girişimleri içeren bir eylem planını hayata geçirmeliyiz. Nitelikli insan kaynağını kaybetmemeliyiz. “İkiz dönüşüme, verimliliğe ve yüksek girişimlere yönelik kamu takviyeleri ve teşvik mekanizmalarının etkinliğini gözden geçirmeli ve tedbirleri bu yönde yapılandırmalıyız.”

“Her alanda verimliliğe odaklanmak gerekiyor”

MAKFED Başkanı Dalgakıran da çağın en önemli unsurunun verimlilik olduğunu belirtti.

Kamu, sivil toplum kuruluşları ve girişimciler arasında ayrılmaz bir ilişki olduğunu vurgulayan Dalgakıran, “Bu ekosistemi doğru kurduğunuzda nitelikli girişimciler ortaya çıkar.” dedi.

Dalgakıran, teşvik ve takviyelerin, kaynakların doğru yerlere tahsis edilmesi, ölçülmesi ve herkesle paylaşılması gerektiğini söyledi.

Üniversite-sanayi işbirliği potansiyelinin de tartışıldığı Zirvede, İstanbul Teknik Üniversitesi ile MAKFED arasında Makine Sanayi Teknoloji Geliştirme Platformu Protokolü imzalandı.

Türkiye’de genç yazılımcıların yetiştirilmesi amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde kurulan 42. Türkiye ve Türkiye Makinistleri İşbirliği Protokolü’nün imza töreni de gerçekleştirildi.

Etkinlik kapsamında Akbank’ın makine departmanı için oluşturduğu özel pakete ilişkin protokolün imza töreni de gerçekleştirildi.

haber-sarayonu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu