Cochlear Türkiye Genel Müdürü Erden: “İşitme kaybı çözümsüz değildir”
Cochlear Türkiye Genel Müdürü Gül Erden, işitme kaybının analizsiz olmadığını ancak doğuştan veya sonradan ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı olan kişilerin tekrar duymasının mümkün olduğunu belirtti.
Firmadan yapılan açıklamada görüşlerini aktaran Erden, önlenebilir işitme kaybı nedeniyle zorluk yaşayan binlerce kişinin implante edilebilir işitme testleri ile hayatın seslerini yeniden kazanabileceğini söyledi.
İşitme sağlığı konusundaki farkındalığın düşük olmasının hastaların yenilikçi çözümlerden faydalanmasını engellediğine dikkat çeken Erden, şunları kaydetti:
“İşitme kayıplı nüfusa baktığımızda tedaviden fayda görebilecek bireylere ulaşabilirsek milyonlarca insanın sağlıklı bireyler olarak yaşamlarına devam etmesini sağlayabiliriz. Bu sayede birçok işitme engelliyi yeniden entegre edebiliriz. -Engelli bireylerin hem sosyal hem akademik olarak hem de verimlilik açısından topluma kazandırılması konusunda hem doktorların hem de hastaların yeterli bilgiye sahip olması gerektiğine inanıyoruz.
Kısaca özetlemek gerekirse, konvansiyonel işitme cihazlarını kullanamayan veya konvansiyonel işitme cihazları ile yeterli faydayı sağlayamayan ileri veya ileri derecede işitme kaybı olan hastalar koklear implantlardan faydalanabilir. Kokleaya yerleştirilen bir elektrot sistemi olan koklear implant, işitmenin geri kazanılmasını sağlar. Dünya Sağlık Örgütü, bugün dünyada engelliliğe bağlı işitme kaybı yaşayan yaklaşık 466 milyon insan olduğunu tahmin ediyor. Özellikle 65 yaş üstü her üç kişiden birinde işitme kaybı var. Üstelik koklear implantlardan 15 milyon kişi faydalanabilirken, bu kişilerin sadece yüzde 5’i gerekli tedavi imkanlarına ulaşabiliyor.
“Devletin geri ödemesi kapsamında ücretsiz olarak tekrar dinlemek mümkün”
Türkiye’de istatistiklere bakıldığında her yıl yaklaşık 1,5 milyon doğum olduğunu belirten Cochlear Türkiye Genel Müdürü Erden, Türkiye’de her bin yeni doğan bebekten üçünün farklı oranlarda veya tamamen işitme kaybı yaşadığını ve yılda beklenen olay sayısını söyledi. 2.800 ile 4 bin arasındadır. Ortada değiştiğini söyledi.
Erden, “Hem aileler hem de yetişkin hastalar işitme kaybını bir kader olarak kabul edip tedavi olma şansını göz ardı edebiliyor. Ancak işitme kaybı bir kader değil ve yeni nesil teknolojilerle çözümü var. ileri ve çok ileri işitme kaybının tedavisidir, Ülkemizde devlet geri ödemesi kapsamındadır ve yüzde 100 geri ödenir.” açıklama yaptı.
Gül Erden, 4 yaşına kadar olan çocuklarda iki kulağın, yetişkinlerde ise tek kulağın devlet tarafından tazmin edildiğini belirtti.
Sağlık profesyonelleri başta olmak üzere hastaların, hasta yakınlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve karar vericilerin farkındalık düzeylerinin artırılmasının toplumsal bir kazanım olacağının altını çizen Erden, “Cochlear Türkiye olarak Türkiye’de işitme sağlığı konusunda farkındalığın artması, tedavide standardizasyon. , aday ve hasta seyahatinde adımları tanımlayarak, klinisyen ve odyologların eğitimlerinde sürekliliğin sağlanması, işitsel rehabilitasyon uygulamalarının Türkiye geneline yaygınlaştırılması ve eğitimlerle desteklenmesi için projelerde yer aldıklarını belirtti.
Erden, “En önemlisi yatırımlarımızda bu konulara odaklanıyoruz. Ayrıca ilgili tüm sektör paydaşlarıyla işitme sağlığı farkındalığı ve tedavide standardizasyon konusunda çalıştaylar düzenliyor, standart tedavi ve hizmet kılavuzlarının hazırlanmasını danışmanlıkla yürütüyoruz.” tahtalar.” terimleri kullandı.