Yaşam

Daha Akılcı Bir Seçim Yöntemi: Condorcet

18. yüzyıl Fransız filozofu Marquis de Condorcet tarafından önerildi. “Condorcet paradoksu/Çoğunluk yöntemi”Mantığı anladığınızda, gerçek kazananın kim olması gerektiği konusunda çok düşüneceksiniz.

Bu fikrin detayları çok geniş olduğundan, sade bir dille ve örnekleaçıklamaya çalıştık.

Diyelim ki bu seçimlerde olduğu gibi 4 adayımız var. Seçmen sayımız 65 olsun (toplam seçmen sayımız 64 milyon 113 bin 941).

Yapay zeka ile oluşturulan temsili politikacılar

Bu 4 adayın her birine Ali, Ahmet, Ayşe, MehmetDiyelim ve mevcut oylama sistemimizi kullanarak seçim sonuçlarını aşağıdaki gibi söyleyelim:

  1. Ali: 18 oy
  2. Ahmed: 17 oy
  3. Ayşe: 16 oy
  4. Mehmet: 14 oy

Gördüğünüz gibi, bu sağlam bir sonuç. Klasik sistemde seçimi Ali kazanır. Peki Condorcet sistemi nasıl bir sistem öneriyor? Bu sistemde sonuç ne olur?

Filozof Condorcet, seçmenlerin tek bir kişiye oy vermesi yerine, tercihlerini doğrudan korkunça doğru sıralamakoylamayı önerir.

Yani klasik sistemde Ahmet’e oy vermiş bir seçmen Ali’nin seçilmesini istemiyor ama Ayşe ve Mehmet’in seçilmesine sıcak bakıyorsa onlar hakkındaki görüşlerini yansıtma hakkının kendisine verilmemesindendir. sandığa. Ali’nin gücünü zayıflatamaz.

Marquis de Condorcet

Condorcet formülü ile yapılan bu örnek seçimine bir göz atalım. Diyelim ki tercihler şu şekilde sıralanıyor:

  • Ali’ye oy veren 18 seçmenin aday tercih sıralaması: ali> Ayşe> mehmet > ahmet
  • Ahmet’e oy veren 17 seçmenin aday tercih sıralaması: Ahmet > Ayşe> mehmet > ali
  • Ayşe’ye oy veren 16 seçmenin aday tercih sıralaması: Ayşe> mehmet > ahmet > ali
  • Mehmet’e oy veren 14 seçmenin aday tercih sıralaması: Mehmet > Ayşe> Ahmet > ali

Görüldüğü gibi klasik oylamada 1. olan Ali, Kendisine oy vermeyen seçmenin son tercihi oldu.Peki bu, bahsettiğimiz prosedürde kazanmasını engelleyebilir mi?

Condorcet böyle bir puan maliyeti belirlemedi ama daha net anlaşılması için durumu biraz daha somutlaştıralım:

1. tercih oylama gücü 1 tam puan
2. tercihlerin oy gücü 0,75 puan
3. tercihlerin oy gücü 0,50 puan
4. tercihin oy gücü 0,25 puan olsun.

Gelelim hesaplamaya:

Ali’nin 18 tam oyuna ek olarak, diğer seçmenlerin 4. seçeneği olması nedeniyle her biri 0,25 puan olan 47 oy ekleyeceğiz. Bu 47×0.25=11.75 puan eder. Ali’nin 18 tam oyununa eklediğimizde toplam oy maliyeti 29.75öyle

Ayşe ise 16 tam oyu alarak klasik sistemde 3. sırada yer alırken diğer seçmenlerin ikinci tercihine yüklendiği için 0,75’in tam oyu ile aldığı oy sayısı yüksek. Condorcet yöntemi uygulandı. 0.75 pahasına 46 oyu var, bu da 34.5 puan yapıyor. Buna 16 tam oy eklediğimizde toplam 50.5öyle

yolculuk ortası

Böylece klasik sistemde 3. olan Ayşe, yeni sistemde sadece 29.75 oy alabilen 1. Ali’yi geride bırakarak 50.5 oya yükseldi ve seçimin galibi oldu.

Nitekim 36.5 oyla Ahmet, 42.75 oyla Mehmet Ali’yi geçti. İlk sistemin ilki olan Ali, bu sistemin sonuncusuydu.

Böylelikle kamuoyunun pek de memnun olmadığı bir kişinin yönetimi devralmaması sağlanmaktadır. Bu toplumda Radikalleşmeyi ve huzursuzluğu giderir.

bu sistemde halkın iradesi seçilmiştir.Klasik sistemde, genel halkın nefret ettiği parti seçimi kazandı.

Editör notu: Elbette puan gücü sıralamaya göre değiştirilebilir. Örneğin, son seçeneklerin -0,25’lik bir güce sahip olduğu tahmin edilmektedir veya 4 seçenek bir kural değildir, sadece dileyen yapabilir. Bu yöntem çeşitlendirilebilir ama sonuç olarak toplumun genelinin beğeneceği bir gerçektir.

Bu sistemin gelmesini ister miydiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu