Haber

Dr. Nigar Kantarcı Çarşıbaşı: Kullanım ömrünü tamamlamış piller geri dönüştürülmeli!

Atık pildeki ağır metallerin toprağa ve suya karışmaması için ne yapılmalı?

Elektronik eşya ve araçlarda kullanılan pillerin şarjlı ve şarjsız olarak ikiye ayrıldığını belirten uzmanlar, kullanım ömrünü tamamlamış veya fiziksel hasar sonucu kullanılamayan pillerin ‘atık pil’ olarak tanımlandığını belirtiyor. Nigar Kantarcı Çarşıbaşı, pillerin, pillerin ve pillerin çevre için çok tehlikeli olabilecek çeşitli unsurlar içerdiğini vurgulayarak, pillerin bileşiminde kullanılan ağır metallerin insanlara, hayvanlara ve bitkilere zarar verdiğine dikkat çekiyor. Nigar Kantarcı Çarşıbaşı, atık pillerin alıcı ortamı zararlı emisyonlardan korumak, içeriklerindeki ağır metallerin toprağa veya suya karışmasını önlemek ve maliyetli metallerin bir kısmının geri dönüştürülerek ekonomik kazanç elde etmek amacıyla geri dönüştürüldüğünü belirtiyor. onlarda.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kimya Mühendisliği İngilizce Bölümü Lider Yardımcısı Dr. Okutman Üye Nigar Kantarcı Çarşıbaşı; Şarjlı ve şarjsız pillerin kullanım alanları, pillerin içeriklerinin çevreye etkileri ve geri dönüşüm prosedürleri hakkında değerli bilgiler paylaştı.

Cıva pilin boşalmasını önler

Pillerin negatif elektrot (anot) ve pozitif elektrot (katot) ile iki elektrotun ortasında kimyasal reaksiyonu sağlayan elektrolitten oluştuğunu belirten Dr. Nigar Kantarcı Çarşıbaşı, “Yani kimyasal depolayan cihazlar. enerjiyi doğrudan elektrik enerjisine çevirerek piller olarak tanımlanır. Piyasada farklı pil türleri bulunmaktadır. Piller ıslak veya kuru olarak ayrılır. Islak pillerde elektrolit sıvıdır. Kuru pillerde elektrolit macun veya jel halindedir. Piller ayrıca içindeki kimyasal reaksiyonları kontrol etmek için başka kimyasal elementler içerir. Örneğin, cıva sorunu, pilin aşınmasını ve doğal olarak boşalmasını önler.” dedim.

Piller şarj etme özelliklerine göre ikiye ayrılır.

Pilleri şarjlı ve şarjsız olarak sınıflandırmanın mümkün olduğunu belirten Dr. Nigar Kantarcı Çarşıbaşı, “Şarj edilemeyen çinko piller, TV kumandası, duvar saati gibi düşük güç tüketen cihazlarda kullanılmaktadır. Alkalin piller, uzaktan kumanda ve saat gibi cihazların yanı sıra kamera, tansiyon aleti ve oyuncak arabalarla uyumludur. Bir diğer şarj edilemeyen pil türü olan lityum ise bilgisayar anakartlarında, elektronik tartılarda, şeker ölçerlerde, su sayaçlarında, otomobil ve kapı kontrollerinde hafıza pili olarak kullanılmaktadır. dedim.

Nigar Kantarcı Çarşıbaşı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şarj olma özelliğine sahip 4 farklı pil tipi bulunmaktadır. Nikel metal hidrit (Ni-Mh) piller; Akülü matkaplarda, el süpürgelerinde ve acil aydınlatma panolarında kullanılır. Lityum İyon piller, taşınabilir telefonlarda, dizüstü bilgisayarlarda ve elektrikli arabalarda da tercih ediliyor. Lityum polimer piller, tablet bilgisayar, navigasyon gibi taşınabilir cihazlar için özel boyutlarda üretilmekte ve kullanılmaktadır. Akülü matkaplarda, el süpürgelerinde ve acil aydınlatma panolarında nikel kadmiyum piller tercih ediliyor.”

Çevreye zararlı ağır metaller içerirler.

Nigar Kantarcı Çarşıbaşı, kullanım ömrünü tamamlamış veya fiziksel bir hasar sonucu kullanılamaz hale gelen pillerin ‘Atık Pil’ olarak tanımlandığını belirterek, “Çinko piller, lityum-iyon piller ve alkalin piller pil türleridir. atık piller. Piller, piller ve piller çevre için çok tehlikeli olabilecek çeşitli özellikler içerir. Bunun büyük çoğunluğu çevreye zarar veren ağır metallerden oluşmaktadır. Pillerin bileşiminde kullanılan ağır metaller çoğunlukla nikel, kadmiyum, bakır, çinko, kobalt ve kurşundur. Bu metallerin birçoğu insanlara, hayvanlara ve bitkilere zararlıdır. En büyük güçlük bu metallerin veya metabolitlerin besin zincirine girmesi veya direkt su ile insan sağlığını olumsuz etkilemesidir. Bu nedenle bu artıklar gelişmiş ülkelerde ve başka yerlerde büyük bir özenle toplanmaktadır. Özel atık bertaraf veya proses merkezlerinde fiziksel ve kimyasal işlemlere tabi tutulduktan sonra su, toprak, hava ve yaşam ortamını olumsuz etkilemeyecek şekilde sağlıklı çevre koşullarında geri dönüştürülür. Kalan işe yaramaz kısım ise sağlıklı, özel atık depolama alanlarında depolanıyor.” dedim.

Dönüşüm için faydalı uygulamalar var

Nigar Kantarcı Çarşıbaşı, portatif ilaçta atık pillerin geri dönüşümünün 3 temel amacı olduğunu vurgulayarak, “Atık pillerden kaynaklanabilecek zararlı emisyonlardan alıcı ortamı korumak, ağır metallerin toprağa veya suya karışmasını önlemek, ve pillerdeki bazı pahalı metalleri geri dönüştürerek ekonomik fayda yaratmak. Örneğin, Avustralya’daki bir şirket, atık pillerden ekinler için kullanılabilecek gübre üretiyor. Avrupa’daki pil mağazaları da piller için bir geri dönüşüm kutusuna sahip olmak zorundadır. Müşterilerin kullanılmış pillerini de bu kutulara atmaları önerilir. Bu sayede biten piller diğer atıklarla karışmadan geri dönüşüm merkezlerine ulaşabilmektedir. Geri dönüşüm yöntemleri mekanik, hidrometalurjik (kimyasal/fiziksel) veya pirometalurjik (termal) olabilir. dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

haber-azdavay.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu