Sağlık

Fırçalama ilk süt dişi ile başlamalı

Bakımlı ağız, sağlıklı ilginin ayrılmaz bir parçası!

Bakımlı ağız, sağlıklı bir ilginin ayrılmaz kesimi. Bakımlı bir ağız için ise diş fırçalama alışkanlığının kazanılması kritik önemde… Bu alışkanlığın mümkün olduğunca erken yaşlarda kazandırılması gerektiğini vurguluyan Prof. Dr. Yumuşhan Günay, birinci süt dişinin ağızda görüldüğü andan itibaren diş fırçalamanın başlaması gerektiğine dikkat çekiyor. Anne ve babanın rol model olmasının altını çizen Günay, fırçalamanın 8-10 yaşından itibaren bir alışkanlık haline dönüşmüş olması gerektiğinin de altını çiziyor.

İlgili Makaleler

Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yumuşhan Günay, içerisinde bulunduğumuz Ağız ve Diş Sıhhati Haftası hasebiyle yaptığı açıklamada ağız ve diş bakımının kıymetine ait değerlendirmede bulundu.

Diş, en değerli organlarımızdan biri…

Dişlerin değerli hayati organlardan biri olduğunu, bu nedenle diş ve ağız sıhhatinin korunmasının değerini vurgulayan Prof. Dr. Yumuşhan Günay, dişin beslenmemizdeki fonksiyonunun yanı sıra konuşma, irtibat ve toplumsal hayatta da değerli role sahip olduğunu tabir etti.

Bakımlı ağız, sağlıklı bağlantının ayrılmaz bir parçası…

Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Mimiklerimizin vurgulanmasında, karakterimizin yansıtılmasında kıymete sahiptir. Göz gerisi edilmemesi gereken bir diğer rolü de sağlıklı, itinayla bakımı yapılan bir dişin kimliğimiz üzerinde söz ettiği manadır. Kendine bakan, ikinci şahıslar yahut toplumla münasebetlerde ikinci şahısları, toplumu ciddiye alan ve ona hürmet duyan bir insan kimliğimizi pekiştiren bir rolden de bahsedilebilir. Toplumsal bir varlık olarak toplumla olan bağlantılarımızda dişlerimizin kişiliğimiz hakkında verdiği bilgi çok kıymetlidir. Bakımlı bir ağız, günümüzde sağlıklı bir ilginin ayrılmaz bir modülü olarak ele alınmaya başlandı. Bu durum sevindiricidir.” dedi.

Fırçalamak mikropların konforonu bozuyor…

Diş bakımının ehemmiyetine değinen Prof. Dr. Yumuşhan Günay, yenilen besinlerin kalan modüllerinin uzaklaştırılmasının çok değerli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Çünkü bu bakiyeler ağzımızdaki mikroplar tarafından besi yeri olarak kullanılıyor ve hızla çoğalarak; salgıladıkları toksinlerle dişlerimizin minelerini, diş etlerini ve diş ile diş eti arasındaki boşlukların üzerinde bir takım yıkıcı rol oynuyorlar. Dişleri fırçalamakla mikropların konfor alanlarını, barınaklarını ağızdan uzaklaştırmış oluyoruz.” dedi.

Diş paklığı geçmişte farklı gereçlerle yapılıyordu

Diş fırçalama uygulamalarının insanlık tarihinde de görüldüğünü söz eden Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Dişleri temizlemek için lifli kısımlar, bitkilerle, misvak üzere kullanılarak bu maksadı gerçekleştirmeye yönelik birtakım materyallerin insanlık tarihi boyunca uygulandığı görülmektedir.” diye belirtti.

Fırçalama, süt dişi ile başlamalı…

Diş fırçalama alışkanlığının mümkün olduğunca erken yaşlarda kazandırılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Kimi vakit diş fırçalama alışkanlığı, kişinin dişleri ile ilgili çok yıkıcı bir deneyim yaşaması sonucu başlıyor. Bir dişin kaybı, çekilmesi yahut birden fazla dişin birden kaybedilmesinden sonra ortaya çıkan durumdan ötürü beşerler pişman oluyorlar ve dişlerini fırçalamaya başlıyorlar. Temel fırçalama alışkanlığının çok küçük yaşlardan itibaren makul bir programa nazaran kazandırılması gerekiyor. Fırçalama alışkanlıkları birinci süt dişinin ağızdan görüldüğü andan itibaren başlaması gerekir.” dedi.

Tiyatral bir biçimde alışkanlık kazandırılabilir

Diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmasında anne ve babaya değerli misyon düştüğünü tabir eden Prof. Dr. Yumuşhan Günay, anne ve babanın tahminen de bir aile ritüeli olarak daima birlikte aynanın karşısına geçerek çocuklarını alıp bir cümbüş, tiyatral şov formunda daima birlikte dişleri fırçalamasını tavsiye etti.

Günay, diş fırçalama alışkanlığının da vakitle çocuğun dünya algısının çeşitlenmesi ile birlikte daha hoş ve pak dişlere sahip olmak, ağrının önlenmesi, sıhhat kavramının şuurunun oturması üzere değişik algı kademelerine yönelik bir süreç biçiminde oturabileceğini söyledi.

8-10 yaşlarında artık alışkanlığa dönüşmelidir

Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Neticede 8-10 yaşından itibaren artık dişlerini fırçalayabilen ve sabah kalkarken yahut akşam yatarken dişlerini fırçalama gerekliliği hisseden, yapmadığını huzursuzluğunu hisseden bir yaşama alışkanlığına dönüşüyor.” halinde konuştu.

Erken müdahale travmaları önleyebilir

Bir çürüğün oluşmasında birçok değişkenin rol oynadığını o nedenle nizamlı doktor denetiminin ehemmiyetine işaret eden Prof. Dr. Yumuşhan Günay, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Zaman vakit çocuğun dişlerinin bir uzman tarafından, en azından anne baba tarafından denetim edilmesi gerekir. Dişin üzerinde rastgele bir renk değişikliği, çürük üzere bir şey ile karşılaşıldığında bir uzmana götürülmesi çok değerlidir. En ucuz ve ruhsal açıdan en az travmatik müdahale, en erken yapılan müdahaledir. Başlangıçta yakalanmış bir çürük çok küçük bir alet müdahalesi bazen hiç alet kullanmadan yalnızca bir dolgu ile bile büyük ölçüde engellenebiliyor. Olayı büyütmeden, ihmal etmeden çok kolay müdahalelerle telafi edecek bir takip kuraldır.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu