Sağlık

Gün içerisinde yapılacak kısa süreli sporlar tip 1 diyabet hastaları için faydalı olabilir.

İngiltere’de yapılan bir çalışmada gün içinde sık ve kısa süreli egzersiz yapan tip 1 diyabet hastalarının tedavi süreçlerinde fayda sağlayabileceği ortaya çıktı.

BBC’nin haberine göre, söz konusu araştırmanın sonuçları İngiliz Diyabet Derneği’nin düzenlediği konferansta paylaşıldı.

İlgili Makaleler

Çalışmada tip 1 diyabetli 32 yetişkin farklı koşullar altında gözlemlendi. Deneklerden birinci seansta 7 saat oturması, ikinci seansta ise her 30 dakikada bir düşük şiddette üçer dakika yürümesi istendi.

Sık yürüyüş molaları kan şekerini dengeler

Araştırmada her iki seansta da hastaların kan şekerlerinin 48 saat takip edildiği ve 7 saat içerisinde tüm hastaların benzer öğünler yediği, aynı anda insülin tedavilerinde rastgele bir değişiklik olmadığı belirtildi.

Bu bağlamda çalışmada, gün içinde kısa ve sık yürüyüş molaları vermenin, tüm gün hareketsiz olmaya göre hastaların kan şekerini düşürdüğü tespit edildi.

Sunderland Üniversitesi’ndeki baş araştırmacı Dr. Matthew Campbell, rastgele düşük yoğunluklu aktivitenin kan şekeri üzerinde bu kadar büyük bir etkiye sahip olmasına şaşırdığını söyledi.

Campbell, tip 1 diyabetli hastaların sık ve kısa süreli beden eğitimi almalarının daha sistemli bir spor programına doğru bir adım olabileceğini belirtti.

Tip 1 diyabetin pankreasın insülin üretiminin durması veya yavaşlaması sonucu geliştiği belirtilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu