Sağlık

Tüp Bebek Tedavisinde Şansınızı Arttırmak İçin Bunlara Dikkat Edin!

Tüp bebek tedavisi, bebek sahibi olmak isteyen çiftler için en aktif tedavi prosedürü olarak tanımlanmaktadır. Ancak, bu tedaviden başarılı sonuçları etkileyen bazı değerli faktörler vardır. Bu sürecin doğru bir şekilde ilerlemesi için gerekli detaylar ise Prof. Dr. Memorial Ataşehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi tarafından verilmektedir. Ebru Cöğendez tarafından paylaşılan Dr.

Embriyo kalitesi çok önemli

İlgili Makaleler

Tüp bebek tedavisinde yumurta sayısı kadar yumurta kalitesi de önemlidir. Tek bir kaliteli yumurta ile kadınların anne olma şansı yüksektir.

Yumurta kalitesini etkileyen değerli faktörler:

  • kadın yaşı
  • Sigara içmek
  • FSH seviyesi
  • Yumurtalıkları uyarmak için kullanılan hormonların dozajı
  • Zamanında ve uygun yumurta toplama süreci
  • genetik bozukluklar

Kaliteli sperm seçimi, sperm seçim teknikleri, yumurtanın sperm ile döllendiği ICSI işlemi deneyimli embriyologlar tarafından gerçekleştiriliyor, merkezin laboratuvar teknolojisi ve yüksek teknoloji kullanımı da başarısını artıran diğer değerli faktörler. Vitro fertilizasyon tedavileri.

Embriyo kalitesi tüp bebek başarı oranını etkileyen en önemli kriterlerden biridir. Birçok merkezde embriyolar hücre sayıları, biçimleri ve hücre boyutlarının eşitliğine göre değerlendirilmekte ve embriyo kalitesi belirlenmektedir. Tüp bebek tedavilerinde 5. gün embriyo (blastosist) transferi ile gebelik şansının artırılması amaçlanır. Çünkü 5. güne ulaşan kaliteli bir embriyonun tutunma şansı 3. güne göre daha yüksektir.

Kaliteli embriyoların elde edilmesinde embriyoskop adı verilen sürekli embriyo izleme sisteminin kullanılması ve embriyoların genetik analizinde kullanılan NGS tekniği tüp bebek tedavisinde başarı şansını artırmak için tercih edilen diğer tekniklerdir.

Kaliteli embriyoların genetik anormalliklere sahip olma olasılığı daha düşüktür; ancak bu embriyolarda da genetik anormallikler olabileceği akılda tutulmalıdır. Bu nedenle kaliteli embriyo transferine rağmen tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olan çiftlerde, tüp bebek başarısını artırmak için genetik analiz (NGS) sonrası embriyo transferi yapılmalıdır.

Tüpleri tıkalı veya tüplerinde sıvı birikmiş kadınlarda laparoskopik olarak bu tüplerin çıkarılması veya tüp ile rahmin ortasındaki bağlantının kesilmesi gebelik şansını artıracaktır. Rahim sinemasında tespit edilen yapışıklıkların, miyomların ve poliplerin embriyo transferinden önce histereskopi (kapalı rahim ameliyatı) ile temizlenmesi tedavinin başarısını artıracaktır. Yine tüp bebek tedavisi sırasında ilaçların etkisiyle rahimde belirginleşen poliplerin histereskopi ile çıkarılmasından sonra embriyo transferi tüp bebek tedavisinin başarısını olumlu yönde etkileyecektir.

Tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran yaşam tarzı değişiklikleri

Kadınlarda kilo arttıkça (VKİ >30) tüp bebek sonrası canlı doğum oranlarının düştüğü görülmektedir. Obez kadınlar için ideal olan kilo verdikten sonra tüp bebek yapmak ve hamile kalma şansını arttırmaktır. Polikistik over sendromu ve kısırlığı olan aşırı kilolu / obez kadınlarla yapılan araştırmalar, kilo kaybından sonra yaşam tarzı değişikliği ve yumurtlama ve canlı doğum oranlarında düzleşme olduğunu göstermiştir.

Düşük yağ ve yüksek protein, demir, magnezyum, kalsiyum ve potasyum içeren bir diyet değerlidir. Yeşil yapraklı sebzeler idealdir. Doğurganlığı artırmak için avokado, yumurta, kuruyemiş, fasulye ve somon gibi Omega-3 yağ asitleri ve kepekli tahıllar önerilir. Şeker oranı yüksek gıdalardan ve işlenmiş gıdalardan kaçının.

Amerikan Kalp Derneği, haftada 5 gün, günde en az 30 dakika antrenmanı teşvik eder. Kalp atış hızınızı artıran rastgele bir aktivite yapılabilir. Sistematik eğitim kan basıncınızı düşürecek, diyabetle baş etme şansınızı ve tüp bebek başarısını artıracaktır.

Sigaranın yumurta ve sperm kalitesi üzerinde olumsuz etkisi vardır. Sigara içenlerde yumurtalıkları uyarmak için daha yüksek dozda hormon ilaçları kullanılır ve içmeyenlere göre daha fazla tüp bebek girişimi gerekir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi planlanan çiftlerde gebelik şansını artırmak için tedaviden önce sigarayı bırakmaları önerilir.

Son araştırmalar, aşırı kafein alımının tüp bebek yoluyla hamile kalma şansını azalttığını gösteriyor. Çalışmalar, kadınların günde üç fincandan fazla kahve veya eşdeğer bir kafein tüketmemelerini önermektedir.

Gebelik öncesi multivitamin desteği birden fazla önerilmektedir. Ancak kadın ve erkekte kısırlık için standart multivitamin içeriğine ek olarak bazı adjuvan (ek tedavi) kullanımı gerekebilir. Kadınlarda androjen (DHEA, testosteron gibi) ve Antioksidan (Coenzyme Q10) kullanımının yumurta kalitesini arttırıcı etkisi olduğuna inanılmaktadır. Erkeklerde, sperm DNA hasarını azaltmak ve sperm kalitesini artırmak için sıklıkla antioksidan takviyeleri (L Carnitine gibi) önerilir.

Stres çeşitli mekanizmalar yoluyla hormonal sistemi, merkezi sınır sistemini ve bağışıklık sistemini etkileyerek bireyin üreme potansiyelini azaltabilir. Fizyolojik strese kronik olarak maruz kalmak üreme performansını etkilerken, akut gerginlik özellikle yumurtlama döneminde istenmeyen durumlara neden olabilir. Stres, hipotalamustan gonadotropin hormonu (GnRH), hipofiz bezinden lüteinize edici hormon (LH), folikül uyarıcı hormon (FSH) ve yumurtalıklardan östrojen salgılanmasına neden olur. hormon salgısını azaltır. Bu durum doğurganlık üzerinde olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu yüzden gerilimle baş etmek çok değerlidir. Akupunktur, yoga, masaj, meditasyon, yürüyüş, günlük tutma gibi aktiviteler gerginlikle baş edebilmeniz için faydalı olabilecek aktivitelerdir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

celtikajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu