Sağlık

Teknolojide yeni bir çığır açılıyor: Yakında her hücreden yumurta ve sperm üretilebilecek!

Teknolojide yeni bir adım atılmadan gün geçmiyor. Bilim insanları her geçen gün bizi daha çok şaşırtacak ve ‘Bu mümkün mü?!’ diyecek. Yeni çalışmalar yapmaya ve yürütmeye devam ediyorlar. Şu anda üzerinde çalışılan inanılmaz araştırmalara bir göz atalım!

Kaynak:https://www.brown.edu/news/2023-10-23…

Ulusal Tıp Akademisi’nin IVG (ekstrakorporeal sperm ve yumurta üretimi) çalıştayına başkanlık eden Brown Üniversitesi profesörü Dr. Eli Adashi, rastgele bir hücreden yumurta ve sperm oluşturmanın potansiyel sonuçlarını inceledi.

Eldeki bilgilere göre bilim adamlarının, bir kişinin ağzından veya derisinden hücre alıp, in vitro gametogenez adı verilen bir formül kullanarak bu hücreleri insan yumurtasına veya spermine dönüştürmesi artık an meselesi.

Dr. Eli Y. Adashi, bunun, bu yumurtaların ve spermlerin daha sonra laboratuvarda döllenip bir embriyo oluşturulabileceği anlamına geldiğini söylüyor.

Brown’daki tıp fakültesinin eski dekanı, bilim adamlarının bir kişinin yanak hücresini spesifik olarak herhangi bir hücre tipi oluşturmak için kullanabilmesinin yakında mümkün olabileceğini söyledi.

Adashi, “Uyarılmış pluripotent kök hücreler kullanılarak, felçli bir kişinin yürümesine yardımcı olabilecek bir sinir hücresi veya Parkinson hastalığı olan bir hastanın beynine implante edilebilecek ve teorik olarak Parkinson hastalığını iyileştirebilecek bir hücre oluşturulabilir” dedi.

Ayrıca bu teknoloji sayesinde gövde üzerinde çalışmayan gerçek parçalar yerine gerçeğine çok yakın yeni modüller üretilebilmektedir.

Doktor Adashi’ye göre hem olasılıklar hem de sonuçlar sonsuzdur.

Aynı zamanda ulusal bilim, mühendislik ve tıp akademilerini IVG yoluyla insan üreme hücrelerinin bilimsel, etik ve düzenleyici etkilerini tartışan bir çalıştay düzenlemeye motive eden şeyin de bu olduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında üç günlük programı yöneten komiteye başkanlık eden Adashi, Ulusal Tıp Akademisi IVG’nin potansiyelini kabul ediyor ancak aynı zamanda henüz uygulamaya geçmediğini de kabul ediyor diyor.

Programın ardından geçtiğimiz günlerde 40 sayfayı aşan bir rapor yayımlandı. Adashi, çalıştayda edindiği bilgileri ve bu ileri teknolojinin insan spermi ve yumurtası yaratma potansiyeline ilişkin düşüncelerini paylaştı.

Adashi’ye göre IVG ile ilgili çalışmaları 2009 yılından bu yana devam ediyor.

Kendisi, bunu gerçekleştiren iki bilim insanı olan Katsuhiko Hayashi ve Mitinori Saitou ile tanışmak için 2013 yılında Kyoto’ya uçtuğunu söyledi.

Adashi, ikilinin bir farenin kuyruğundan deri hücrelerini alıp bunları uyarılmış pluripotent kök hücrelere yeniden programlayabildiğini ve daha sonra bu kök hücreleri yumurta hücrelerine dönüştürebildiğini söyledi.

Bu Japon araştırmacılar, dünya çapındaki diğer bazı araştırmacılarla birlikte, başka şeylere dönüşebilen ve kemirgenlerde yumurta veya sperm oluşturabilen bu iPSC’leri (İndüklenmiş pluripotent kök hücre) o zamandan beri alabildiler.

Daha sonra bu yumurta ve sperm hücrelerini kullanarak uygun karşıt gameti dölleyerek bir embriyo oluşturdular ve bunu daha sonra koruyucu annelere yerleştirdiler. Daha sonra yavrular dünyaya geldi.

IVG şu ana kadar yalnızca kemirgenlerde yapıldı ve Adashi’nin dediği gibi, şu anda insanlarda bunu yapabilmenin yakınında bile değiliz ve on ya da yirmi yıl olmasa da muhtemelen birkaç yıl alacak. Orası.

eregli-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu